home
linkedin-logo1
360test.nl - Testcenter voor 360 graden feedback
Contact
Bibliotheek Groepsdynamiek
de excellerende sportcoach

| Home | Interventies | Wetten & TheorieŽn | Teamontwikkelingsmodellen | Voor bedrijven | Games |
Gratis Testcenter voor Teamtests |Groepsdynamiek ABC | Doen! | Trainingen & Cursussen | Onderzoekers |

De Excellerende Sportcoach
Peter Murphy, Rogier Offerhaus

Een nieuw boek van Peter Murphy met ondertitel “Leidinggeven aan verandering. Peak Performance. Master coaching” maakt nieuwsgierig. Peter Murphy heeft als sportcoach en trainer zijn sporen ruimschoots verdiend. Zijn vorige boek Totaalcoachen vond ik zeer geslaagd. Zijn huidige boek De Excellerende Sportcoach borduurt gedeeltelijk voort op Totaalcoachen en kan in het verlengde hiervan worden gelezen. Met toevoeging van de auteur Rogier Offerhaus zal beoogd zijn dat dit sportboek ook de leestafel van de manager bereikt.

Het indeling van De Excellerende Sportcoach is eenvoudig: een Warming-up, de Wedstrijd en de Cooling-down.
Deel 1, de Warming-up introduceert de leidende theorieŽn die in het boek gebruikt worden. Sommige zijn bekend, zoals de attributietheorie, weer andere zoals het Coachmodel van niveaus van coaching zijn aanpassingen op bestaande theorieŽn (nl. Bateson). Van de theorie Pad van verandering is het onduidelijk hoe deze tot stand is gekomen. Het lijkt op een inspiratie-moment waarbij de auteurs enkele bestaande theorieŽn, zoals het ontwikkelingsmodel van Tuckman (forming, storming, norming, performing) aan elkaar vastknopen. Het is mij onduidelijk waarom bij Tuckman en Bateson niet wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke theorie. Die zijn rijk genoeg.

Na de Warming-up wordt de Wedstrijd gespeeld. De drie fictieve hoofdpersonen, twee onervaren coaches en hun mentor, komen regelmatig bijeen om hun dilemma’s en uitdagingen met elkaar te bespreken. Hun mentor Henk voorziet hen daarbij van advies. Henk zal in het ‘echt’ best een aardige man zijn, zoals hij in het boek wordt neergezet begint hij mij gedurende het lezen steeds meer te irriteren. Hij smijt met one-liners “vermoeidheid is relatief” en komt met veel te simpele, kort-door-de-bocht en betweterige adviezen: “Ik wist dat dit ging gebeuren.... Je moet nu ver-binding in je team creŽren”. Hij is een coach die afgezien van wil je koffie?  weinig vragen stelt. In die zin geeft hij niet bepaald het goede voorbeeld. Ik zou in ieder geval niet graag door deze mentor gecoacht worden. Dat hoeft ook niet – ik ben slechts lezer – maar zeer leerrijk is het evenmin.

De hoofdtekst wordt afgewisseld met columns van bekende (ex-)sportcoaches zoals Ton Boot, Joop Alberda en Jacco Verhaeren. Deze columns zijn lezenswaardig, hoewel de relatie met de hoofdtekst soms ver te zoeken is of wel heel gekunsteld is.

De Cooling-down bestaat uit twee gedeelten: een hoofdstuk over “alles draait om de juiste attitude”. Wat dit hoofdstuk hier doet is mij onduidelijk. Zouden we niet met de juiste attitude moeten beginnen? Of op zijn minst deze zo snel mogelijk creŽren?  Het tweede hoofdstuk van de Cooling-down is een werkboek, vrijwel een een-op-een kopie van de bijlagen uit het boek Totaalcoachen, aangevuld met een korte samenvatting van Action Type. Het bevat vragenlijsten, invulformulieren, heldere figuren en tabellen en een basislijst met vragen die je je medewerkers/ sporters kunt stellen. Begrijpelijk dat de auteurs dit toevoegen, het is degelijk materiaal waar elke coach ooit mee in aanraking moet komen.

Als je geÔnteresseerd bent in het onderwerp (sport) coaching, koop dan direct het boek Totaalcoachen van dezelfde auteur. Hoewel dit boek zich richt op de sport, is de vertaalslag naar coachen en leidinggeven in het bedrijfsleven snel gemaakt.

Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs (www.quickenadvies.nl) en heeft zich gespecialiseerd in samenwerken. Hij is tevens bedenker van www.360test.nl, TestCenter voor team en teamontwikkeling.
 

Meer informatie over dit boek vind je hier
 

Teamvorming, teamontwikkeling en teambuilding vindt u bij:
Gratis teamtests op www.360test.nl


Voor vragen, trainingen en advies: info@groepsdynamiek.nl
© 2007-2021