home
linkedin-logo1
360test.nl - Testcenter voor 360 graden feedback
Contact
Bibliotheek Groepsdynamiek
groepsgericht coachen

| Home | Interventies | Wetten & TheorieŽn | Teamontwikkelingsmodellen | Voor bedrijven | Games |
Gratis Testcenter voor Teamtests |Groepsdynamiek ABC | Doen! | Trainingen & Cursussen | Onderzoekers |

Groepsgericht coachen
Deel 8 van de coachingbox van Marijke Lingsma

Oude wijn in nieuwe zakken?
Deze achtste aflevering van de Coachingbox gaat dieper in op het coachen van groepen. Centraal staat de interactie tussen de groepsleden en de wijze waarop je groepen kunt coachen. Het groepsgerichte coachen wordt ingestoken vanuit het systeemdenken. Dat is natuurlijk lang geen nieuw gedachtegoed; is deze luister-cd hiermee ook oude wijn in nieuwe zakken?

Visie en definitie
Het uitleggen van het visiebegrip rond coaching blijft een lastig onderdeel in de coachingbox. Onmisbaar ja, maar abstract en dat maakt het niet eenvoudiger om hier naar te luisteren en tegelijkertijd te begrijpen. Van “intra” (binnen de persoon), naar “inter”: als coach kijk je vooral naar de wijze van communiceren tussen personen. Dat is helder.

Maar dan wordt ons verteld: “een definitie beperkt, een visie verruimt (…) en dat geldt ook voor teamcoaching.” Dat klinkt visionair, maar in de daaropvolgende uitleg, raak ik de draad kwijt: ”Teamcoaching wil een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een manier van werken waar authenticiteit van het individu en respect voor elkaar van hoge waarde is. En teamcoaching beoogt de ontwikkeling van gezamenlijk eigenaarschap voor de opdracht waar de groep voor staat. Met andere woorden: het resultaat dat neergezet wordt en bijpassende teamontwikkeling binnen de organisatie context.” Dat is een tekst die misschien begrijpelijk is als je het leest, maar om te luisteren mijns inziens minder geschikt.

Eťn plaatje, of duizend woorden?
Circulair denken is het paradepaardje van het systeemdenken. En terecht. Met een goede uitleg en heldere voorbeelden wordt het systeemdenken geÔntroduceerd. En toch mist er iets. Systeemdenken is juist zo visueel: ik heb contact met hem, hij met mij en de derde persoon ligt buiten de groep. Een plaatje maakt dit zomaar duidelijk. Er wordt weleens gezegd: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Bij deze luistercd geldt dit ook. Er is veel tekst voor nodig om vaak een eenvoudig plaatje te beschrijven. Helaas komt de luistercd niet met plaatjes. De auteurs realiseren zich dit blijkbaar ook. De officiŽle samenvatting die via www.coachingbox.nl te verkrijgen is, bevat wel figuren!

Houding, valkuilen en succesfactoren
Grote gedeeltes van de cd bieden praktische aanknopingspunten: klaar voor eigen gebruik. Wat is de juist houding van een teamcoach? Diverse gedragingen worden besproken, waaronder: een goede coach lijkt lui (maar is dit natuurlijk niet!). Ook valkuilen worden besproken: wat gebeurt er als je als coach de managerspet opdoet? Hiermee wordt teruggegrepen op eerdere afleveringen van de coachingbox waarin de drie petten van de coach worden besproken. Ook wordt teamcoaching weer in verband gebracht met de rode draad die door de serie loopt: wat zijn de succesfactoren van de coach?

Kortom
De luister cd bevat geen “rocket science” en toch is het verhelderend en aardig om naar te luisteren. Het grootste gedeelte van de luistercd gaat over het systeemdenken, en dat is goed luistermateriaal, waarbij opgemerkt moet worden dat het inleidende stof betreft. Dat is geen probleem; de volgende aflevering van de coachingbox - deel negen - gaat over teamcoaching en vormt wat mij betreft ťťn goed geheel met deze aflevering.

Sven Laudy is bedrijfskundige met een specialisme in groepsdynamica en is ontwikkelaar van www.360test.nl, een testcentrum voor team en teamontwikkeling.

Interessante link: www.360test.nl

Meer informatie over de cd
- De gehele coachingbox
- Groepsgericht coachen

Meer informatie over coachen

 

Teamvorming, teamontwikkeling en teambuilding vindt u bij:
Gratis teamtests op www.360test.nl


Voor vragen, trainingen en advies: info@groepsdynamiek.nl
© 2007-2021