Teamperformance curve van Katzenbach en Smith
De teamperformance curve van Katzenbach en Smith helpt bij het definiëren en begrijpen van de manier waarop verschillende groepen mensen samenwerken, op basis van de criteria van prestatie-impact en team-effectiviteit. De volgende niveaus van teameffectiviteit en prestaties-impect zijn hierbij te onderscheiden: Werkgroep, pseudo-team, potentieel team, echt team en prestatieteam.
Werkgroep Een werkgroep is niet meer dan een verzameling van individuen. Zowel de impact als de effectiviteit van het team zijn. Werkgroepen zijn daarom best geschikt voor situaties waar mensen goed met elkaar samenwerken, maar waar de resultaten niet kritiek zijn voor het bedrijf. De sterke punten van individuen zijn vaak niet te combineren met die van andere leden van de groep, en leden werken vaak effectiever alleen. Een voorbeeld van een werkgroep is een groep mensen die nauw samen werkt met het oog op de uitwisseling van zakelijke informatie.
Pseudo-Team In pseudo-teams is dynamiek en vriendschap ontwikkeld en de groep werkt nauw samen, maar echte problemen worden niet aangepakt of oppervlakkig verdoezeld. In deze teams is de prestatie-impact extreem laag, maar team effectiviteit is veel hoger. Deze teams staan te popelen om conflicten te vermijden en daarom handhaven zij team effectiviteit ten koste van echte problemen. Het team kan voelen dat zij waarde geven aan zaken, vanwege een beleefde en vriendelijke sfeer die zij hebben gecreëerd met enige teamwork feeling. Echter is er een tekort aan zakelijke focus.
Potentieel team Potentiële teams bestaan waar de prestatie impact of de gevolgen hoog zijn, maar de teameffecitiveit nog laag is. Leden van het team zijn actief betrokken bij belangrijke projecten en activiteiten, maar hun inspanningen zijn nog niet goed gecoördineerd. In het team ontstaan gemakkelijk conflicten, onenigheid of misverstanden tussen de teamleden. Het 'potentieel' wordt gedefinieerd door de mogelijkheid die door teamontwikkeling (zoals opleiding, gedeelde ervaring, of zelfs gewoon tijd) mensen kunnen worden getraind op gemeenschappelijke zakelijke doeleinden. Hierdoor wordt het team een 'echt' of 'high-performance' team.
Echt team Met een toenemende teameffectiviteit en prestatie impact kunnen teams ‘echte teams’ worden. Echte teams bieden een hogere prestatie impact omdat de men zich ontwikkeld en zich onderhoudt met elkaars (gratis) vaardigheden in plaats van dat men zich met elkaar beconcurreert. Ze hebben geleerd om zichzelf te ontwikkelen en efficiënter te werken. Echte teams kunnen nog steeds problemen hebben, maar een goede teamstructuur helpt om het team door problemen heen te worstelen, zodat gezamenlijke doelen behaald kunnen worden.
Prestatieteam Groepen personen die nauw samen op een hoog niveau van prestatie impact en zeer doeltreffend zijn in team interactie, zijn de prestatieteams. Ze bereiken meer dan echte teams door hun betrokkenheid richting elkaar en richting de bedrijfsbehoeften. De gezamenlijke productie van een prestatieteam ligt ver boven wat redelijkerwijze te verwachten losse individuen.
Overall Om teams te begrijpen, is het noodzakelijk om een indruk te hebben van de behoeften van het bedrijf en van de deelnemers van het team. Elk teamtype zal een verschillende impact hebben en zal op verschillende manieren met elkaar communiceren. Het model van de performance curve kan voor potentiële en reële teams een aanmoediging zijn om te streven naar uitmuntendheid.
Referentie Jon R. Katzenbach and Douglas K. Smith, 1993. The Wisdom of Teams: Creating the High-Performance Organisation. McKinsey & Company.
|